Wij krijgen meer aanmeldingen dan voorheen. Het is verdubbeld. Dit houdt ook in dat we meer donaties nodig hebben. Uiteraard komt dit ook door de gestegen kosten. Vorig jaar is het ons weer gelukt om iedere aanmelding te helpen. Mede dankzij de donateurs is dit mogelijk. 

Een uitnodiging gehad en rondleiding  van voorzitter Jan Hink van voedselbank Het Hogeland. Was zeker de moeite waard!  En uiteraard hopen wij elkaar te kunnen helpen. Tenslotte hebben wij hetzelfde doel... de arme doelgroep helpen. 

En ook goeie uitleg over de werkwijze van de voedselbank  gehad van Wieb Roffel (doet acquisitie en promotie)

Er word hard gewerkt door de vrijwilligers van voedselbank Het Hogeland. (zie foto beneden)

En er is een stukje geschreven over onze kennismaking. (zie onder) Dit is te vinden bij https://voedselbankhethogeland.nl Bij de pagina van :  Nieuws.  https://voedselbankhethogeland.nl

Recent kwam deze mevrouw van de stichting Stem tegen stille armoede (Leens) op kennismakingsbezoek bij onze Voedselbank. Zij is rondgeleid en geïnformeerd door Jan Hink, onze algemeen coördinator en bestuursvoorzitter, en door Wieb Roffel, onze acquisiteur. Zelf heeft ze verteld wat haar Stichting allemaal doet. Wij zijn erg blij met dit bezoek. Ook zijn we nieuwsgierig naar de andere instanties en personen die meehelpen de armoede in de gemeente te bestrijden door (onder andere) voedsel uit te delen. Graag willen wij met u in contact komen om te zien hoe we elkaar kunnen versterken om ons gemeenschappelijke doel te realiseren – hier staan onze contactgegevens.

Hierbij willen wij Handelsonderneming Wouter van der Veen te Ulrum  in het zonnetje zetten!

Chocolade Bedankt voor je inzet

Beste Wouter,
Even een chocolade oorkonde, bedankt voor je inzet namens Stichting Stem tegen stille armoede.  Omdat je het verdiend hebt. Geniet er van! (wordt 24-02 bezorgd)

Ruim een half miljoen mensen zijn langdurig arm

Binnen de groep armen volgens het basisbehoeften criterium bedroeg het aandeel langdurig armen 56%. Dit waren 271.000 mensen (1,8% van de bevolking).

Binnen de groep langdurig armen gaat het in drie van de tien gevallen om minderjarige kinderen (30%). Dit aandeel is aanzienlijk groter dan het aandeel kinderen en jongeren in de totale bevolking (17%). Daarentegen is het aandeel ouderen onder de langdurig armen duidelijk kleiner dan het aandeel ouderen binnen de totale bevolking (8% versus 19%). Het aandeel volwassenen tot 65 jaar dat langdurige armoede ervaart, is vrijwel evenredig aan het aandeel volwassenen binnen de gehele bevolking (62% versus 64%).

Naast de werkenden en de bijstandsgerechtigden zijn de pensioenontvangers de derde grote groep onder de arme volwassenen.

 

Karel (75) werd plots dakloos: 'Geen idee waar je terechtkomt'

26 maart 2024 16:31Aangepast 27 maart 2024 09:10

 

 

 

De 75-jarige Karel* woonde jarenlang met een huisgenoot in een huurappartement en leefde van zijn AOW en een 'klein pensioentje', tot zijn huurbaas het appartement verkocht. Hij werd in één klap dakloos, net als tienduizenden anderen in Nederland. "Ik dacht: het komt wel goed, ik vind wel wat", vertelt hij. "Maar toen moest ik eruit."

Dit verhaal is recent door RTL nieuws geplaatst. Helaas is dit in Nederland geen uitzondering. Voor de mensen geplaatst  die denken dat het allemaal wel meevalt. 

116.000 Nederlandse huishoudens houden de energienota betaalbaar door te blauwbekken

Frank Straver, Trouw3 juli 2024 07:12Gewijzigd:

3 juli 2024 07:49

 

ECONOMIE VERBORGEN ARMOEDE

 

Bij zo’n 116.000 huishoudens blijft de thermostaat bij kou laag, puur om de stookkosten te drukken. Kennisinstituut TNO spreekt van verborgen armoede.

 

Kinderen en jongeren die in armoede leven hebben meer lichamelijke en psychische klachten dan hun meer welvarende leeftijdgenoten. Ook hebben zij vaker overgewicht, voelen ze zich minder gelukkig, hebben ze vaker hechtingsproblemen met hun ouders en zijn ze negatiever over hun leven en toekomst. Volwassenen die leven met geldzorgen, schulden of armoede hebben vaker chronische stress, een ongezonde leefstijl of chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.  Ook psychsociale problemen of opvoedproblemen komen vaker voor. Deze volwassenen zijn vaak minder gelukkig en minder goed in staat om beslissingen te nemen op lange termijn.